OGB Design
 27.000 ansichtkaarten verkocht


Het succes van een onderzetter

Het is 6 juli j.l. als ik met mijn winkeltje op de boerenmarkt in Hierden sta om de collectie van 36 onderzetters aan het publiek te promoten. Groot was de belangstelling. Hartverwarmend waren de gesprekken over deze onderzetters zoals: “Henk, wat een prachtige tekeningen heb je er in kunnen leggen en nog wel 36 stuks. Je kan wel zeggen 36 verhalen en zo sprekend getekend!” Het thema is vooral gericht in en om de haven van Harderwijk. Zowel het verleden rond de jaren vijftig, als het heden. Dan denken we aan de Keizerstraat en de Grote Oosterwijck. De Havendam met zijn karakteristieke huisjes en de oude Vischafslag. Ook van de molen op de Boulevard, verbrand in het jaar 1969 is een onderzetter. De gasfabriek op de plek waar nu het Gemeentehuis staat. De kom van de haven, met de voormalige fabriek Asbestona.


Kortom een serie onderzetters waar je van kunt genieten. De verhalen komen dan vanzelf wel los. Dat is ook het leuke van deze prachtig getekende onderzetters, dat je zelf naar hartenlust kan uitkiezen welke onderzetters je boeien. Dat gebeurde ook bij een jonge man die samen met zijn dochtertje een aantal onderzetters uitzoekt: We gaan ze naar Opa en Oma in Nieuw Zeeland sturen, zegt de jonge man, waarop het meisje antwoordt: Wat zullen ze dat mooi vinden!


Het is pas enkele maanden geleden dat ik mijn eerste onderzetters maakte, niet wetende dat het zo'n impact zou hebben. Eigenlijk kan ik nu al spreken van succes. Als we in de toekomst samen met de wederverkopers net zo veel verkopen als de 28000 reeds verkochte ansichtkaarten, dan gaan we toe naar een mega succes! En dat alles allemaal in het kader van de stichting Vrienden van het st Jansdal. De opbrengst gaat naar het project “Angst verminderen bij kinderen”. Zelf ben ik, met mijn onderzetters en ansichtkaarten, iedere woensdag de gehele dag aanwezig in de centrale hal van het st. Jansdal ziekenhuis.


Nu ook verkrijgbaar bij:

 • VVV op de markt van Harderwijk
 • Kwekerij de Stadsweiden
 • ZorgDat op het Triasplein 9
 • Krea-Wood op de Grote Haverstraat 20 en
 • Het bezoekerscentrum op de Staverdensenseweg in Staverden (0719)

Onderzetters van Oud Harderwijk

Tekenaar Henk Bakker lanceert zijn eigen onderzetters en brengt oude herinneringen weer tot leven. Hoe gezellig kan het zijn om met vrienden, familie of kennissen tijdens een gezellige avond en onder het genot van een heerlijk drankje te kunnen mijmeren over de prachtige tekeningen op de door mij zelf gemaakte onderzetters.


Het is drie maanden geleden, dat ik de eerste dertig onderzetters maakte met acht verschillende  onderwerpen. Inmiddels is de collectie uitgebreid tot 36 stuks prachtige onderwerpen zoals:

 • Twee Harderwijker botters:
  De botters komen, na dagen gevist te hebben, zwaar beladen met vis weer terug.
 • M.S. Kasteel Staverden ca 1950:
  Teruggekeerd vanuit Amsterdam komt het schip de kop van de haven binnenvaren.
 • De haven met gasfabriek ca 1960:
  De gasfabriek stond op de plek waar nu het gemeentehuis staat.
 • Keizersstraat omstreeks 1910:
  Op de achtergrond de hondenkar van een vishandelaar. Deze kar werd iedere dag geladen met vis. Hond en baasje gingen dan naar Hierden en Hulshorst en soms tot Nunspeet om de vis te verkopen. Zij moesten alle vis verkopen, eerder mochten ze niet naar huis. Vijftien kilometer heen en 15 kilometer terug! Dat waren lange dagen.


Zo heeft ieder onderzetter zijn verhaal

Het is ook leuk om te weten dat ik de onderwerpen die ik teken, vaak zelf heb meegemaakt. Dan komen de herinneringen weer naar boven. Deze vertel ik dan ook door aan de mensen die mijn ansichtkaarten en nu ook mijn onderzetters kopen in de centrale hal van ziekenhuis st Jansdal. Ook aan de kinderen heb ik gedacht. Ook zij zullen het leuk vinden om hun eigen onderzetters te hebben. O.a. een prachtige serie van vijf stuks feeën. Ook daar zijn leuke verhalen over te vertellen. Wat mij erg opvalt is dat de interesse van de mensen steeds meer naar het verleden uitgaat. Niet alleen de oud Harderwiekers, maar ook nieuw komende Harderwiekers zijn graag op de hoogte van het verleden.


Ik denk, en weet haast wel zeker, dat de Henk Bakker onderzetters net als mijn 27.000 verkochte geliefde ansichtkaarten, ook de komende jaren hun weg weten te vinden.

De opbrengst is bestemd voor de Stichting Vrienden van het St Jansdal ten behoeve van het project Angstvermindering bij kinderen.


De kinderen rekenen op u. (0519)

Harderwijker Henk Bakker verkocht al 27.000 ansichtkaarten voor het goede doel

Dit is het resultaat van tien jaar tekenen van ansichtkaarten. Een jaar of tien geleden installeerde Bakker (1938) zich tijdens de Visserijdag in Harderwijk in de haven om ansichtkaarten te verkopen voor het project ‘Angstvermindering bij kinderen’ in het St. Jansdal Ziekenhuis te Harderwijk.


Diversiteit

“Voor de tekeningen heb ik intussen ruim honderd verschillende onderwerpen gebruikt. Karakteristieke vissersportretten waarbij de weerbarstige en barre leefomstandigheden op het vissersgelaat tot de verbeelding spreken,” aldus Bakker. Zijn collectie omvat prachtige stads- en havengezichten, panorama’s en interessante beroepsgroepen.

“Als men mij toen had gezegd ‘Henk, jij gaat de komende tien jaar 27.000 ansichtkaarten verkopen,’ dan had ik zeker geantwoord: je voelt je toch wel lekker? Maar het is wel gelukt. Wanneer je dit aantal kaarten als een lint over de grond uitspreidt, overbrug je de afstand van Harderwijk naar Zwolle. Het is eigenlijk niet te bevatten, toch? Mijn streven is om nog eens 20.000 kaarten te verkopen, want dat aantal komt neer op het huidige aantal inwoners van onze stad, namelijk 47.000. En dat gaat zeker gebeuren!”


Verkooppunten

Voor de verkoop van zijn tekeningen ging Henk destijds op zoek naar verkooppunten voor zijn kaarten en boekte succes. “Mede dankzij de verkooppunten in de regio, heeft tot dit fantastische aantal verkochte kaarten geleid. Dat heb ik met heel veel plezier gedaan.

Wij allen weten waar we het voor doen, Ik dank oprecht de mensen bij de verkooppunten, maar zeker ook de mensen die de kaarten kopen en versturen. Dit alles in het kader van de ‘Stichting Vrienden van het St. Jansdal’, waar ik al jaren ambassadeur voor mag zijn, en het project ‘Angst verminderen bij kinderen’, nog steeds dat warme hart aan geven.”


Eigen stekkie

Henk Bakker heeft intussen een eigen stekkie in de centrale hal tegenover het restaurant van het St. Jansdal Ziekenhuis. Daar staat hij iedere woensdag om zijn kaarten aan de man te brengen. “Ik ontmoet er veel mensen, vanuit de regio maar ook van ver daarbuiten.

Hier krijg ik vaak te horen ‘Henk, deze kaart vliegt nu de oceaan over, dan zeg ik met een smile op mijn gezicht, ja, daar doen we het toch allemaal voor. Want dankzij deze steun is het gelukt om dit aantal kaarten te verkopen en zodoende iets voor deze kinderen te kunnen doen. Deze kinderen rekenen op U.”


Doorgaan

Gesterkt door dit prachtige resultaat, ontplooide Bakker nieuwe acties zoals voorlichtingsfilms voor kinderen, waarbij zij op hun behandeling werden voorbereid. Verder werd een laptop met webcam gerealiseerd, zodat de kinderen vanuit hun bed met vrienden en school konden communiceren. (0519)

Aanschaf van Robot dinosaurus voor kinderen

Pleo dino kan zieke kinderen helpen. Het spelen met de dino kan stress, angst en verveling tegengaan. Het is ook een afleiding tijdens vervelende onderzoeken en behandelingen, zoals infuus- en bloedprikken, een sonde inbrengen, bloeddruk meten of vernevelen bij benauwdheidsklachten.


Een robot is ook helemaal van deze tijd. De dino reageert op geluiden en aanraking, is dol op knuffelen en laat duidelijk merken of hij verdrietig of blij is. Met de zogenaamde “leerstenen” kun je de dino van alles leren. Als zijn maag knort en hij wordt sloom, geef je hem een blaadje te eten.

Dan knapt hij weer op (maar hij laat eerst nog wel een kleine boer). Hoe snel Pleo volwassen wordt hangt helemaal af van de aandacht die je hem geeft. Pleo is een Camarasaurus die 52cm lang is (en blijft). De technische dienst van het ziekenhuis St Jansdal heeft al een grot voor Pleo gebouwd.


Dankzij de regelmatige bijdrage van Henk Bakker potloodtekeningen en de kerstactie van OBS 't Kofschip uit Zeewolde hebben we dit project kunnen financieren. (0419)