OGB Design
 27.000 ansichtkaarten verkocht


Onderzetters van Oud Harderwijk

Tekenaar Henk Bakker lanceert zijn eigen onderzetters en brengt oude herinneringen weer tot leven. Hoe gezellig kan het zijn om met vrienden, familie of kennissen tijdens een gezellige avond en onder het genot van een heerlijk drankje te kunnen mijmeren over de prachtige tekeningen op de door mij zelf gemaakte onderzetters.


Het is drie maanden geleden, dat ik de eerste dertig onderzetters maakte met acht verschillende  onderwerpen. Inmiddels is de collectie uitgebreid tot 36 stuks prachtige onderwerpen zoals:

 • Twee Harderwijker botters:
  De botters komen, na dagen gevist te hebben, zwaar beladen met vis weer terug.
 • M.S. Kasteel Staverden ca 1950:
  Teruggekeerd vanuit Amsterdam komt het schip de kop van de haven binnenvaren.
 • De haven met gasfabriek ca 1960:
  De gasfabriek stond op de plek waar nu het gemeentehuis staat.
 • Keizersstraat omstreeks 1910:
  Op de achtergrond de hondenkar van een vishandelaar. Deze kar werd iedere dag geladen met vis. Hond en baasje gingen dan naar Hierden en Hulshorst en soms tot Nunspeet om de vis te verkopen. Zij moesten alle vis verkopen, eerder mochten ze niet naar huis. Vijftien kilometer heen en 15 kilometer terug! Dat waren lange dagen.


Zo heeft ieder onderzetter zijn verhaal

Het is ook leuk om te weten dat ik de onderwerpen die ik teken, vaak zelf heb meegemaakt. Dan komen de herinneringen weer naar boven. Deze vertel ik dan ook door aan de mensen die mijn ansichtkaarten en nu ook mijn onderzetters kopen in de centrale hal van ziekenhuis st Jansdal. Ook aan de kinderen heb ik gedacht. Ook zij zullen het leuk vinden om hun eigen onderzetters te hebben. O.a. een prachtige serie van vijf stuks feeën. Ook daar zijn leuke verhalen over te vertellen. Wat mij erg opvalt is dat de interesse van de mensen steeds meer naar het verleden uitgaat. Niet alleen de oud Harderwiekers, maar ook nieuw komende Harderwiekers zijn graag op de hoogte van het verleden.


Ik denk, en weet haast wel zeker, dat de Henk Bakker onderzetters net als mijn 27.000 verkochte geliefde ansichtkaarten, ook de komende jaren hun weg weten te vinden.

De opbrengst is bestemd voor de Stichting Vrienden van het St Jansdal ten behoeve van het project Angstvermindering bij kinderen.


De kinderen rekenen op u.

Harderwijker Henk Bakker verkocht al 27.000 ansichtkaarten voor het goede doel

Dit is het resultaat van tien jaar tekenen van ansichtkaarten. Een jaar of tien geleden installeerde Bakker (1938) zich tijdens de Visserijdag in Harderwijk in de haven om ansichtkaarten te verkopen voor het project ‘Angstvermindering bij kinderen’ in het St. Jansdal Ziekenhuis te Harderwijk.


Diversiteit

“Voor de tekeningen heb ik intussen ruim honderd verschillende onderwerpen gebruikt. Karakteristieke vissersportretten waarbij de weerbarstige en barre leefomstandigheden op het vissersgelaat tot de verbeelding spreken,” aldus Bakker. Zijn collectie omvat prachtige stads- en havengezichten, panorama’s en interessante beroepsgroepen.

“Als men mij toen had gezegd ‘Henk, jij gaat de komende tien jaar 27.000 ansichtkaarten verkopen,’ dan had ik zeker geantwoord: je voelt je toch wel lekker? Maar het is wel gelukt. Wanneer je dit aantal kaarten als een lint over de grond uitspreidt, overbrug je de afstand van Harderwijk naar Zwolle. Het is eigenlijk niet te bevatten, toch? Mijn streven is om nog eens 20.000 kaarten te verkopen, want dat aantal komt neer op het huidige aantal inwoners van onze stad, namelijk 47.000. En dat gaat zeker gebeuren!”


Verkooppunten

Voor de verkoop van zijn tekeningen ging Henk destijds op zoek naar verkooppunten voor zijn kaarten en boekte succes. “Mede dankzij de verkooppunten in de regio, heeft tot dit fantastische aantal verkochte kaarten geleid. Dat heb ik met heel veel plezier gedaan.

Wij allen weten waar we het voor doen, Ik dank oprecht de mensen bij de verkooppunten, maar zeker ook de mensen die de kaarten kopen en versturen. Dit alles in het kader van de ‘Stichting Vrienden van het St. Jansdal’, waar ik al jaren ambassadeur voor mag zijn, en het project ‘Angst verminderen bij kinderen’, nog steeds dat warme hart aan geven.”


Eigen stekkie

Henk Bakker heeft intussen een eigen stekkie in de centrale hal tegenover het restaurant van het St. Jansdal Ziekenhuis. Daar staat hij iedere woensdag om zijn kaarten aan de man te brengen. “Ik ontmoet er veel mensen, vanuit de regio maar ook van ver daarbuiten.

Hier krijg ik vaak te horen ‘Henk, deze kaart vliegt nu de oceaan over, dan zeg ik met een smile op mijn gezicht, ja, daar doen we het toch allemaal voor. Want dankzij deze steun is het gelukt om dit aantal kaarten te verkopen en zodoende iets voor deze kinderen te kunnen doen. Deze kinderen rekenen op U.”


Doorgaan

Gesterkt door dit prachtige resultaat, ontplooide Bakker nieuwe acties zoals voorlichtingsfilms voor kinderen, waarbij zij op hun behandeling werden voorbereid. Verder werd een laptop met webcam gerealiseerd, zodat de kinderen vanuit hun bed met vrienden en school konden communiceren.

Aanschaf van Robot dinosaurus voor kinderen

Pleo dino kan zieke kinderen helpen. Het spelen met de dino kan stress, angst en verveling tegengaan. Het is ook een afleiding tijdens vervelende onderzoeken en behandelingen, zoals infuus- en bloedprikken, een sonde inbrengen, bloeddruk meten of vernevelen bij benauwdheidsklachten.


Een robot is ook helemaal van deze tijd. De dino reageert op geluiden en aanraking, is dol op knuffelen en laat duidelijk merken of hij verdrietig of blij is. Met de zogenaamde “leerstenen” kun je de dino van alles leren. Als zijn maag knort en hij wordt sloom, geef je hem een blaadje te eten.

Dan knapt hij weer op (maar hij laat eerst nog wel een kleine boer). Hoe snel Pleo volwassen wordt hangt helemaal af van de aandacht die je hem geeft. Pleo is een Camarasaurus die 52cm lang is (en blijft). De technische dienst van het ziekenhuis St Jansdal heeft al een grot voor Pleo gebouwd.


Dankzij de regelmatige bijdrage van Henk Bakker potloodtekeningen en de kerstactie van OBS 't Kofschip uit Zeewolde hebben we dit project kunnen financieren. (0419)

Uitslag prijsvraag tekening van de Vischpoort

Hoeveel uren heeft tekenaar Henk Bakker aan de tekening van "de Vischpoort" van Harderwijk gewerkt? Dat was de vraag.

En de winnaar is geworden, Hr. C. Jansen uit Putten. Hij had het aantal van 28 uur goed geraden. Proficiat! (1218)

Een geweldige spreuk

Deze spreuk kwam ik tegen in een blad.


Wie gezond is, beseft niet hoe gelukkig hij of zij is. Want als je inderdaad even pech hebt in het leven, dan wil je maar één ding: weer gezond worden.


Geld is dan niet belangrijk. Laten we met zijn allen ook eens denken aan al die mensen die proberen er weer bovenop te komen.


Misschien door ze wat extra ondersteuning te geven.


Tekenaar Henk Bakker, ambassadeur St. Jansdal Ziekenhuis Harderwijk (0818)


We hebben een winnaar


Hoera.. De ZZP er in zijn prachtige lijst met passe-partout komt te hangen bij de familie Hans Hoorn uit Harderwijk.


Hans kocht zijn lot met het nummer 827.

Van harte gefeliciteerd,


Tekenaar Henk Bakker (0918)ZZP’er heeft zijn thuis gevonden

Vier maanden heeft de actie geduurd over de loterij van de ZZP’er. Eigenlijk zou de trekking 1 Juni zijn geweest, maar ik vond de teller nog niet hoog genoeg. Namelijk 196 stuks verkochte loten. Maar gezien de belangstelling voor de ZZP’er met zijn prachtige lijst en passe-partout, geschonken door lijstenmakerij “Harderwijk” is de trekking verschoven naar 1 augustus. En dat heeft de teller weten op te voeren naar 425 stuks verkochte loten.


Ik ben ontzettend blij en trots, dat we samen met de onderstaande verkoop punten dit resultaat hebben bereikt. En dat de trotse winnaar met het lotnummer 827 nog heel lang plezier mag hebben van de door mij getekende ZZP’er.


De verkooppunten zijn:

 • Krea Wood lijstenmakerij “Harderwijk”
 • Kwekerij de Stadsweiden
 • Boekhandel De Read Express
 • Bezoekers centrum Staverden

En niet te vergeten iedere woensdag, Henk Bakker met zijn ansichtkaarten in de centrale hal van St. Jansdal Ziekenhuis. (0818)


25.000 ansichtkaarten voor goed doel


Henk Bakker steunt St. Jansdal

Tijdens de Visserijdagen in Harderwijk, een jaar of tien geleden, installeerde Henk Bakker (1938) zich met zijn kraampje in de haven.

Hij hoopte zijn allereerste ansichtkaarten te kunnen verkopen voor het project 'angstvermindering bij kinderen' in het St. Jansdal Ziekenhuis te Harderwijk. “Ik had een vijftiental potloodtekeningen met als thema “In en om de haven van Harderwijk” getekend. Van iedere tekening liet ik tien kaarten vervaardigen en aldus wachtte ik enigszins gespannen de verkoop af.” De eerste nieuwsgierige bezoekers bezochten zijn kraampje en daar gingen, tot grote opluchting van Bakker de eerste kaarten van de hand.


Aan het einde van de dag had hij alle 150 kaarten verkocht. “Een dag om nooit meer te vergeten.” verzuchtte Bakker en ging met een goed gevoel naar huis. Zijn winkeltje nam hij mee naar exposities, braderieën en markten. Maar hij wilde meer. Hij ging op zoek naar verkooppunten voor zijn kaarten en boekte succes. Verschillende winkels en instellingen verkochten graag zijn kaarten. Het was tenslotte voor een goed doel. Hij breidde vervolgens zijn collectie kaarten naar ruim honderd uit en mede door zijn actie kon de kinderchemokamer in St. Jansdal worden gerealiseerd. Gesterkt door dit prachtige resultaat ontplooide Bakker nieuwe acties zoals voorlichtingsfilms voor kinderen, waarbij zij op hun behandeling werden voorbereid. Verder werd een laptop met webcam gerealiseerd. zodat de kinderen vanuit hun bed met vrienden en school konden communiceren.


Eigen stekkie

Inmiddels heeft Bakker een eigen stekkie in de centrale hal van het St. Jansdal Ziekenhuis gevonden. Daar staat hij iedere woensdag om zijn kaarten te verkopen.

"Ik ontmoet er veel mensen, vanuit de regio maar ook van daarbuiten.


Wanneer mensen zeggen geen kaart te willen omdat zij niets met Harderwijk hebben antwoord ik dat een kaart van de Vischpoort juist een mooie herinnering is aan Harderwijk. Van die euro kunnen 'troostcadeautjes' voor de kindertjes op de spoedeisende hulp terechtkomen, en dat helpt nogal eens”. De laatste jaren probeert Bakker het aantal verkooppunten verder uit te breiden. De laatste jaren is er veel gebeurd. Ik dank de mensen van de verkooppunten die de verkoop mogelijk maken, maar ook de gulle gevers die naast het kopen van ansichtkaarten, ook hun donatie deponeren in het kistje bij mijn stalletje. Tenslotte dank ik de regiobladen, waar ik mijn verhalen kwijt kan. Dankzij deze steun is het gelukt om 25.ooo kaarten te verkopen om iets voor deze kinderen te kunnen doen. (0118)