OGB Design

ARCHIEF 2011- 2010 - 2009

2011

Wolkbreuk veranderde atelier in nachtmerrie

St. Jansdaldag

De winnaars van de schilderijen uit de expositie van Henk Bakker in Hierden


2010

Henk aanwezig bij opening Parkeergarage Houtwal

Verloren stukje Harderwijk

Blije verrassing

Laptopactie van tekenaar Henk Bakker geslaagd!

Bakker exposeert in en om de boerderij

1.000 euro voor “actie 10.000 laptops”


2009

Henk Bakker ambassadeur van  de Stichting Vrienden van Sint Jansdal

Henk Bakker brengt in zijn atelier historisch Harderwijk tot leven

In en om kasteel Staverden


2011

Wolkbreuk veranderde Atelier in nachtmerrie

Minuten lang heb ik geknokt om mijn dierbare originele Potloodtekeningen te redden. Helaas was ik niet opgewassen tegen moeder natuur, die honderden liters water en hagelstenen op het dak van mijn atelier liet neerdalen en met geweld de dakgoot liet vullen. Deze kon de massa niet verwerken, kwam vervolgens met bakken vol naar binnen en uitgerekend mijn tekeningen werden een prooi van dat zeer heftige natuurgeweld. Minuten lang, met geen droge draad meer aan mijn lijf, heb ik moeten toezien dat je tegen dit geweld van het water niets kunt uitrichten.


Met lede ogen heb ik moeten toezien dat wat je in vijf jaar hebt opgebouwd in één moment van je afgenomen wordt. Ik weet, en dat besef ik heel goed, dat er dingen zijn die honderden keren erger zijn dan dat mij is overkomen maar dit betreft mij. De herinnering van mijn mooie werken, het goede doel wat een stukje van mijzelf is geworden en wat ik hoop nog lang te mogen doen.


Ik schrijf dit twee dagen na het trieste gebeuren. Ik moet dit doen omdat ik weet, gezien de afgelopen vijf jaar dat jullie altijd meegeleefd hebben met mijn tekenwerk, het goede doel en alles wat we met elkaar gedaan hebben en nog doen. Dat getuigt mijn website die de afgelopen jaren duizenden keren bekeken is.


85 van mijn werken, met 4 thema’s, zijn niet er meer.

Ik weet ook dat ik ze nooit meer terug krijg en niet vervangbaar zijn. Maar wat ik wel weet is dat de liefde die ik in deze werken heb gestoken samen met het goede doel: Het project "Angst verminderen bij kinderen" zelfs de grootste wolkbreuk dit mij niet kan afnemen! Ik hoop dat ik gauw, na alles wat gebeurd is, mijn potloodstrepen weer op het papier kan laten strepen.

Tekenaar Henk Bakker (0711)

St. Jansdaldag

Het is 08.30 uur in de morgen als ik op weg ben naar het St. Jansdal, want het is weer als ieder jaar St. Jansdaldag. Een dag vol activiteiten die zijn afgestemd op de goede doelen. Daar moet ik natuurlijk bij aanwezig zijn met mijn winkeltje van ansichtkaarten en tekeningen voor mijn actie “Voorlichtingsfilms voor de kinder-tienerafdeling”. Dit jaar had ik een prachtige plek in de vernieuwde entree van het ziekenhuis, waar ik een ruim overzicht had voor de kaartenwinkel en een groot aantal van mijn tekeningen. De belangstelling was groot, ook de verkoop was weer als vanouds. Ook mede door een nieuw thema "In en om Kasteel Staverden", waar ik al een aantal ansichtkaarten in de collectie heb toegevoegd o.a het kerkje van Staverden ook wel het Kapelletje genoemd. Ook daar was veel belangstelling voor, vooral zij die daarin getrouwd zijn. Later ga ik meer vertellen over dat thema.


OGB DesignWat ik hartverwarmend vond van deze dag waren de reacties van heel veel mensen op het bericht van de wolkbreuk van augustus j.l. waar veel van mijn originele tekeningen verloren zijn gegaan. Ook heb ik meer dan duizend reacties ontvangen via mijn website. Ik wil iedereen bedanken die mij gesteund hebben zowel mondeling als digitaal. Jullie hebben mij weer opgepept en heb het plan opgevat om weer te gaan tekenen.


Onlangs is mij gevraagd om een stukje nostalgie te tekenen uit Harderwijk wat jaren geleden helaas verloren is gegaan, om dat in potloodtekening weer in herinnering te kunnen laten zien. Ikzelf heb daar ook veel herinnering aan en ga proberen er iets moois van te maken. Ik weet zeker dat ik daar heel veel mensen een plezier mee zal doen en kom daar t.z.t. op terug. De komende weken worden ongeveer 50 nieuwe tekeningen als ansichtkaarten toegevoegd onder de rubriek ansichtkaarten.


Groetjes,Henk Bakker (0911) (foto: Jolijn Bekkers)

Onderstaande winnaars zijn geloot uit de genummerde toegangskaarten van de exposities van 22 en 23 maart 2011 van de expositie van tekenaar Henk Bakker in het Dorpshuis van Hierden.


OGB Design OGB Design


Op de linkerfoto kijkt tekenaar Henk Bakker toe hoe Tineke "Rosefield" uit Hierden haar gesponsorde tekening

overhandigd aan de gelukkige winnares Willy Kleermaker uit Hierden.

Op de rechterfoto overhandigd Henk Bakker het schilderij en feliciteert de winnaar Joost van Drie de Spar uit Hierden met zijn door hem zelf gesponsorde tekening van de Dorpskerk van Hierden. (foto’s: Otto Buttner)

2010

OGB DesignHenk Bakker aanwezig bij opening Parkeergarage Houtwal

Het is 6 uur als mijn dochter, haar vriendinnetje en ik, de parkeergarage inlopen. Als we de slagbomen voorbij zijn weten we niet wat we zien. Het is geweldig mooi geworden. Wat zou het toch fantastisch zijn als er in heel Nederland meer van zulke ondergrondse garages zouden zijn. Dan zou ons landje er (nog) mooier uitzien.


Maar goed, daar kwamen we niet voor. Mijn vader, Henk Bakker, had ons gevraagd of we hem deze avond wilden helpen. Hij stond er, als ambassadeur van het ziekenhuis St. Jansdal, met zijn kraampje met ansichtkaarten om te verkopen voor het goede doel. Ook was het de bedoeling om zoveel mogelijk lootjes te verkopen.


De meiden gingen flyeren en ik mocht helpen bij de kraam. Om 09.00 uur konden we terugkijken op een leuke avond. De meiden hadden veel folders uitgedeeld, lekkere hapjes en drankjes gekregen, en genoten van de verschillende muziekbandjes. Voor het goede doel hadden wij veel kaarten en lootjes verkocht.


Maar wat ook zo leuk was, waren de reacties van de mensen op het schilderij van de Houtwal, zoals deze was in de jaren 40. Veel mensen van de generatie van mijn vader, vonden het leuk om het zo weer eens terug te zien, een leuke jeugdherinnering. En de mensen van de generatie daarna konden zich niet voorstellen dat het ooit zo geweest was. Zo zie je wat er in een halve eeuw allemaal kan veranderen in een stad, en dat het heel leuk is om al die veranderingen op foto, of tekening terug te zien.

Dochter Carla (0210)

Verloren stukje Harderwijk

OGB DesignIn een vorig nieuwsberichtje vertelde ik al dat ik bezig was met een tekening over een stukje Harderwijk wat helaas verloren is gegaan. Ik kan u nu vertellen dat het een tekening is geworden van de vroegere Houtwal. De Houtwal waar houthandel Arendsen tot 1964, meer dan een eeuw lang, zijn houthandel had. Dit idee is ontstaan na een gesprekje met Johan van der Sluis (OVBH). Het leek hem leuk om, tijdens de opening van parkeergarage de Houtwal, de genodigden en de inwoners van Harderwijk te kunnen laten zien hoe het vroeger was.

En wat een leuke reacties heb ik daarop gehad. Zo was daar Evert ten Hove (Everto). Hij vertelde dat zijn vader daar 45 jaar lang als werfbaas had gewerkt. En ook iemand die in de jaren 60 in Harderwijk was komen wonen. Dagelijks fietste hij, voor zijn werk, langs de werf. Hij wist alleen niet hoe de werf er vanuit de binnenzijde uitzag. Ook bij veel oud Harderwiekers kwamen de herinneringen aan die tijd weer boven.


Veel foto’s zijn er niet uit die tijd van dit stukje Harderwijk. Ik wil dan ook die mensen bedanken dat ik gebruik mocht maken van die foto’s, om mijn tekening te kunnen maken. Van de grote tekening zijn 50 gelimiteerde afdrukken gemaakt van 25 bij 40 cm. Deze hebben elk een nummer, en zijn per stuk gesigneerd. Ze zijn te koop bij Krea-Wood voor slechts € 59.50. Dit is inclusief een standaard lijst, waarbij u kunt kiezen uit 1600 uitvoeringen. Krea-Wood aan de Grote Haverstraat 20 is tevens een nieuw verkooppunt voor de ansichtkaarten.


Tenslotte wil ik iedereen dank zeggen die mij de gelegenheid en de tijd gaven om, als ambassadeur, tijdens de opening mijn verhaal te kunnen doen over het project “Angst verminderen bij kinderen”. Aan het eind van de avond reed ik, moe maar voldaan, naar huis. De tekening was goed ontvangen, de reacties waren enthousiast en aan de kraam hadden we leuk zaken kunnen doen voor het goede doel. En daar doen we het voor.

Vriendelijke groet, Henk Bakker

Blije verrassing

OGB DesignBegin dit jaar 2011 werd mijn aandacht getrokken door de tekeningen van Henk Bakker tijdens een kopje koffie bij de Admiraal in Harderwijk. Na wat informatie, werd terloops vermeld dat Henk Bakker ook een actie AVK (Angst Verminderen bij Kinderen) was gestart. Ik dacht voor 2,50 euro per maand steun ik een goed doel en ’s avonds er gelijk werk van gemaakt. Op de automaat 2,50 per maand, want er werd bij verteld dat je ook nog eens kans zou maken op een prachtige miniatuur Botter. Niet een, nee elke maand weer een kans. Wat schetste mijn verbazing, ik krijg een telefoontje goedemiddag Gert, ik kan je mede delen dat je de gelukkige winnaar bent van de Botter voor de maand augustus.


Ik werd uitgenodigd voor de statiefoto, toepasselijk bij de haven van Harderwijk, bij de Botters natuurlijk. Opgetogen 10 minuten te vroeg naar de haven getogen en na inderdaad 10 minuten verschenen Henk Bakker en fotograaf Otto Büttner ten tonele.


Ik was echt blij verrast. Ten eerste ik win ook eens iets, maar als je dan ziet wat je gewonnen hebt. Een prachtige miniatuur Botter, niet een in elkaar geflanst dingetje maar heus, een in ieder detail na gebouwde Botter. Tijdens het gesprekje wat hier op volgde, ontdekten we steeds meer details, echte trossen, luiken welke open kunnen, een anker, het roer wat uit twee delen bestaat en ga zo maar door. Gewoonweg prachtig. Ik kan alle mensen aanraden om 2,50 euro per maand over te maken. Er zijn zoals ik begrepen heb nog vier kansen op zo’n prachtige Botter en laten we eerlijk zijn je steunt een prachtig project!

Een verraste winnaar, Gert Roede.

OGB DesignLaptopactie van tekenaar Henk Bakker geslaagd!

Al jaren zet tekenaar Henk Bakker zich in voor de actie ‘Angst verminderen bij kinderen’ van ziekenhuis St. Jansdal in Harderwijk.

Vorig jaar januari startte hij met een actie om geld in te zamelen voor de aanschaf van laptops en webcams voor de kinder- en tienerafdeling. Kinderen kunnen met behulp van de laptops contact houden met het thuisfront, vrienden en de school. Tijdens zijn laatste expositie in het Dorpshuis in Hierden heeft Henk het bedrag dat nodig was voor deze actie gehaald. Binnenkort zullen de laptops aangeschaft worden.


Henk Bakker gaat verder met zijn Botteractie. Het is de bedoeling dat hij nu gaat sparen voor een serie voorlichtingsfilms voor kinderen, zodat zij goed voorbereid kunnen worden op hetgeen ze in het ziekenhuis kunnen verwachten. De Stichting Vrienden van St. Jansdal is bijzonder blij met de activiteiten van hun ambassadeur Henk Bakker.

• Bakker exposeert in en om de boerderij

Henk Bakker, je mag het inmiddels wel zeggen, is een bekende tekenaar in Harderwijk. Van zijn hand verschenen historische series als ‘In en om de haven van Harderwijk’ en ‘De watersnood van 1916’. Historische taferelen vereeuwigd in potloodtekeningen. Zijn nieuwe serie ‘In en om de boerderij’ sluit daarbij aan. “Als Harderwieker ben ik eigenlijk altijd met Harderwijk bezig geweest, totdat ik vorg jaar OGB Designwerd aangesproken door wat mensen uit Hierden”, vertelt Henk Bakker. “Waarom ik nooit iets uit Hierden tekende? Ik maakte toen de grote fout door te stellen dat Hierden toch niet zoveel te bieden had. Nou, dat heb ik geweten. Ik werd bedolven onder materiaal en ik besloot een serie tekeningen te maken.” Waar Harderwijk vooral een vissersplaats is, is Hierden bekend om de landbouw en dat is dan ook het centrale thema van de nieuwe tekeningen. “Allerlei tafereeltjes uit het boerenleven van weleer, maar ook gebouwen”, zegt Bakker. “Er is zoveel historie in Hierden.” Zijn nieuwe werken exposeert hij op 22 en 23 maart van 13.00 tot 21.00 uur in het dorpshuis in Hierden. “Dat mocht van Evert Jacobs en Hannes Franken”, aldus Bakker. Om 13.00 uur op 22e opent dominee Van de Kamp de expositie. Als altijd is er aan de expositie een goed doel gekoppeld. Bakker zet zich al jaren in voor de kinderen in het ziekenhuis St Jansdal. Zijn project, het inzamelen van gelden voor een tiental laptops met webcam, staat ook hier weer centraal. “Een laatste spurt en dan heb ik het hele bedrag bij elkaar”, besluit Bakker. “De expositie moet het sluitstuk zijn.”


Tekenaar Henk Bakker legt aan zijn keukentafel de laatste hand aan de tekeningen over Hierden. (foto: Erwin Winkelman)

1.000 euro voor “actie 10.000 laptops”

OGB DesignMet de overhandiging van een cheque van 1.000 euro aan de Stichting Vrienden van het St Jandal opende Henk Bakker zijn expositie van potloodtekeningen in het ziekenhuis St. Jansdal. De gift is een bijdrage aan de “actie 10.000 laptops”, waarmee Bakker geld inzamelt voor laptops op de kinder- en tienerafdeling. De expositie toont impressies van Harderwijk tijdens de Watersnoodramp van 1916. Ook zijn oude stadsgezichten van Harderwijk te zien.


Watersnoodramp

De tekeningen geven een indruk van de watersnoodramp die Harderwijk in 1916 trof. De waterspiegel was wel vier meter hoger dan normaal. Een groot deel van de stad, waaronder de Bleek, heeft destijds onder water gestaan. Ook hangen er impressies van oude stadsgezichten, zoals de Vischpoort en de molen. De werken zijn van 1 april tot 1 juni 2010 doorlopend te bezichtigen op de eerste verdieping. De expositie is ook voor minder validen toegankelijk. Henk Bakker zal ’s middags regelmatig tijdens bezoekuren in de centrale hal aanwezig zijn om toelichting te geven. Ook verkoopt hij ansichtkaarten van zijn tekeningen. Die opbrengst is eveneens bestemd voor de Vrienden van het St. Jansdal.


Actie 10.000

Met zijn actie hoopt Bakker 10.000 euro in te zamelen voor de kinder- en tienerafdeling. Hiervan kunnen tien laptops met webcam aangeschaft worden. Kees van den Berg, voorzitter van de vriendenstichting, nam samen met hoofd van de kinder- en tienerafdeling, Dick van Boven, de gift in ontvangst. Van Boven onderstreept het belang van de aanschaf van laptops. “Jonge patiënten die in het ziekenhuis verblijven, kunnen met een laptop vanuit bed contact houden met vrienden en familie. Via de webcam zien ze hen ook. Daarnaast kunnen ze contact houden met school en huiswerk maken. Het is essentieel dat kinderen en tieners afleiding krijgen van de soms pijnlijke behandelingen en onderzoeken die zij moeten ondergaan. Deze vorm van communicatie blijkt heel effectief”.

De voorziening valt onder het project “Angst verminderen bij kinderen. In 2008 bracht Henk Bakker al geld bijeen voor de herinrichting van de kinderchemokamer. Bakker is tevens ambassadeur van het St. Jansdal.


Vrienden St. Jansdal

De stichting Vrienden van het St. Jansdal werft fondsen om het welzijn van de patiënten in het ziekenhuis St. Jansdal in Harderwijk te verhogen. Het gaat om de realisatie van projecten die buiten de reguliere budgetten van het ziekenhuis zelf vallen.

2009

Henk Bakker ambassadeur van  de Stichting Vrienden van Sint Jansdal

Bij de opening van zijn expositie in de Vischpoort over de Watersnoodramp van 1916 is Henk Bakker benoemd tot ambassadeur van de Stichting Vrienden van het St. Jansdal. Met de voortzetting van zijn “Actie 10.000” zamelt de potloodtekenaar geld in om laptops voor de kinder- en tienerafdeling van het ziekenhuis St. Jansdal aan te schaffen. Door de verkoop van ansichtkaarten van Harderwijker stadsgezichten steunt hij opnieuw het project “Angst verminderen bij kinderen” in het ziekenhuis St. Jansdal.


Het tomeloze enthousiasme en de aanhoudende betrokkenheid van de Harderwijker kunstenaar was aanleiding voor het bestuur van de Stichting Vrienden van het St. Jansdal om hem te vragen ambassadeur te worden. Dankzij eerdere inzamelingsacties van Henk Bakker kon eind vorig jaar de inrichting van een speciale kinderchemokamer in het St. Jansdal gerealiseerd worden. “Het is heel bijzonder dat hij zijn tekentalent inzet voor het goede doel. Daar zijn wij hem dan ook zeer dankbaar voor en dat willen we laten zien door hem als ambassadeur te benoemen”, aldus Kees van den Berg, voorzitter van de vriendenstichting. Tevens bedankte hij de vele gevers en bedrijven die zijn initiatief ondersteunen en hun medewerking bij de verkoop van de kaarten verlenen. Henk Bakker opende vervolgens de “Actie 10.000” met een eerste schenking van 316,10 euro.


OGB DesignAngst verminderen

Dick van Boven, hoofd van de kinder- en tienerafdeling, benadrukte het belang van het gekozen project. “Opname in het ziekenhuis kan voor kinderen een traumatische ervaring zijn. Het kind kan weer gaan bedplassen of nare dromen krijgen. Een nare ingreep kan zelfs bij 16-jarigen angst oproepen omdat zij er geen rekening mee houden dat hun lijf het niet goed doet. Omdat kinderen erg visueel zijn ingesteld, is afleiding met televisie en computer heel effectief. Een laptop met webcamverbinding maakt het mogelijk om contacten met vrienden en familie te onderhouden.

En als ze veel angst of pijn hebben, kan dat zelfs om drie uur ’s nachts. Maar ook kan het schoolwerk doorgaan”, legt van Boven uit. “Het lijkt misschien onpedagogisch, maar uit onderzoek blijkt dat afleiding van groot belang is voor het herstel van een kind”, aldus van Boven.

(Bron: St. Vrienden van St. Jansdal / Foto: Otto Buttner)

Henk Bakker brengt in zijn atelier historisch Harderwijk tot leven.

Het is de nacht van 13 op 14 januari 1916. Een noordwesterstorm beukt op de kust langs de Zuiderzee en richt veel schade aan.

De stad Harderwijk stroomt over en komt blank te staan. De schade aan de stadsmuur en binnenstad is groot.


Een ingrijpende, maar relatief onbekende gebeurtenis. Een stukje geschiedenis dat niet veel mensen kennen. Stadstekenaar en getogen Harderwijker Henk Bakker is bekend van kaarten en tekeningen van historische situaties in Harderwijk. In het verleden heeft hij al geëxposeerd met tekeningen van de haven in Harderwijk. In een serie tekeningen laat hij het oude vissersverleden van Harderwijk tot leven komen. Hij stelt ze ten toon op de Visserijdag, onlangs heeft hij geëxposeerd in het stadhuis.


OGB DesignDeze keer heeft hij van de overstroming uit 1916 zijn onderwerp gemaakt. "Mijn ouders hebben het zelf meegemaakt, maar mij er eigenlijk nooit over vertelt", zegt stadstekenaar Henk Bakker. "Ik kwam er per ongeluk mee in aanraking en ben me er in gaan verdiepen. Ik denk dat er weinig Harderwijkers zijn die dit weten, dat ook Harderwijk een watersnood heeft gehad." Er is van die nacht weinig materiaal te vinden. "Er zijn wel wat foto's van, maar die zijn slecht van kwaliteit", vertelt de stadstekenaar. "Ik gebruik ze wel en vul die aan met eigen verbeelding." Het resultaat is een serie tekeningen met historische waarde. "Waarheidsgetrouw en absoluut de moeite waard om te bekijken, al zeg ik het zelf", aldus Bakker. Dat bekijken kan vanaf 2 december in de Vischpoort, het huidige onderkomen van Oudheidkundige Vereniging Herderewich. "Bij Herderewich waren ze meteen enthousiast. Vooral omdat er weinig bekend is over dit onderwerp."


Zoals altijd bij Bakker is er aan zijn werk een goed doel gekoppeld. Niets doet hij voor zichzelf. "Ik verkoop kaarten en tekeningen en de opbrengst gaat naar het project Angstvermindering bij Kinderen in het St. Jansdal ziekenhuis." Dit keer zet hij zich in voor webcams en computers voor zieke kinderen. "Niets is zo belangrijk voor kinderen dan communiceren, ze moeten met hun vriendjes en vriendinnetjes en dat ze bijvoorbeeld school kunnen blijven volgen door middel van e-mail, msn of hyves." Daar zijn echter wel computers voor nodig. "En dat kost ongeveer 10.000 euro, dat wil ik nu gaan ophalen."

HarderwijkerCourant (1109)

In en om kasteel Staverden

OGB DesignHet is maart van dit jaar als ik een bezoek breng aan het landgoed Staverden. Ik raak in gesprek met Mevr. Ada Overeem. Zij beheerd met een dertigtal vrijwilligers de landschapswinkel.


In het gesprek vertel ik dat ik tekenaar en ambassadeur ben van de St. Vrienden van het St. Jansdal. Ook laat ik haar enkele tekeningen zien, één van het kapelletje van Staverden en één tekening van haar huis met het waterrad. Tevens leg ik haar uit dat er van de tekeningen ook ansichtkaarten gemaakt kunnen worden en dat de opbrengst geheel ten goede komt voor het goede doel. Zowel Ada als de aanwezige vrijwilligers waren meteen enthousiast en waren bereid deze geheel belangeloos in hun winkel op te nemen. Inmiddels is het aantal ansichtkaarten uitgebreid en hebben een leuke plek gekregen in de winkel.


Iedereen reageert enthousiast ook het echtpaar Coen en Katherine Haklander, eigenaren van het Kasteel en de Brasserie. In een gesprek met Katherine waren we beide eens dat mijn tekeningen voor onbepaalde tijd een mooie plaats in de Brasserie konden krijgen. Inmiddels zijn er een paar maanden verstreken. De reacties van het publiek is zo groot en succesvol dat Katherine voorstelde om op 21 januari 2012 een expositie te organiseren. Ik was blij verrast dat te horen, een expositie op zo'n locatie en met zo'n prachtige omgeving daar kun je als tekenaar alleen maar van dromen. Het gaat een mini expositie worden van 13.00 tot 16.00 uur met onder andere diverse tekeningen van het Landgoed Staverden. De entree is gratis. Ik laat zeker nog meer van me horen, blijf dus kijken.

HOME

Archief 2020-2019-2018 | Archief 2017-2016-2015 | Archief 2014-2013-2012 | Archief 2011-2010-2009 | Archief 2008-2007-2006