OGB Design

ARCHIEF 2020 - 2019 - 2018

2020


2019


2018


2020

Uitslag tekenwedstrijd Henk Bakker 2020

Een aantal maanden geleden is door Henk Bakker een potlood tekenwedstrijd uitgeschreven.

“Gooi al je tekenvaardigheden in de strijd” was zijn motto. De potloodtekeningen mochten zowel in het kleur als zwart/wit. En een jury van 5 personen zouden de inzendingen gaan beoordelen


Tientallen potloodtekeningen zijn ingezonden en niet alleen vanuit Harderwijk en Hierden.

De leeftijd van de tekenaars lagen tussen de 6 en 75 jaar. De jury heeft, in verband met de coronatijd, digitaal gestemd. Hieruit bleek dat een ieder een andere nummer 1 gekozen had. Alle nummers 1 zijn aan Henk Bakker voorgelegd en hij heeft de uiteindelijke winnaar bekend gemaakt.


De foto van villa Mecklenburg is de winnaar

De heer Bakker vond en vindt dat de mooiste tekening. Met name door de eenvoud, maar dat is bedrieglijk. Hier zit aardig wat werk in. Je wordt ook naar de tekening toegetrokken en je wilt als aanschouwer achter de ramen kijken.

Deze tekening is gemaakt door Hetty Wassenaar-Wursten uit Harderwijk. Op de foto hieronder ziet u de prijsuitreiking voor de door haar getekende villa Mecklenburg. De hoofdprijs van deze wedstrijd, zijn 32 onderzetters uit de collectie van Hen Bakker. Van de winnende potloodtekening zal ook een onderzetter worden gemaakt en deel gaan uitmaken van de collectie. De opbrengst van de verkoop van de onderzetters komt ten goede aan het project “Angst verminderen bij kinderen” in het St. Jansdal Ziekenhuis te Harderwijk.


           


Uiteraard is er nog een nummer 2 en 3. Een oude Visserman uit Harderwijk, getekend door Wijmie Franken uit Maarssen en de derde plaats, de ouderwetse bakkerij, getekend door Henk Weerd uit Harderwijk.


                                       


Grote potloodtekenwedstrijd voor het goede doel voor het ziekenhuis St. Jansdal in Harderwijk!

Henk Bakker tekent al zo'n 14 jaar de meest mooie plaatjes van Harderwijk. Zijn tekeningen hebben oude stadsgezichten en de visserij van vroeger als thema. Sinds drie jaar heeft hij ook een “winkeltje” in de hal van ziekenhuis St. Jansdal. In dit winkeltje zijn ansichtkaarten en onderzetters met de tekeningen van Bakker te vinden.


Het geld opgehaald door Bakker met de verkoop van de onderzetters en ansichtkaarten, schenkt hij aan het project “Angst verminderen bij kinderen” van Stichting Vrienden van St. Jansdal.


Vanwege de Coronacrisis is het winkeltje van Bakker in het ziekenhuis tijdelijk gesloten. Als ambassadeur van het ziekenhuis mist hij zijn winkeltje en de mensen enorm.


Om toch in contact te blijven met de buitenwereld heeft hij een leuke potloodtekenwedstrijd bedacht!

Kijk hier voor de video op Harderwijkse Zaken
Wie maakt de mooiste potloodtekening tekening!

Maak een potloodtekening op A4, A3 tekenpapier of op welk materiaal dan ook. Een tekening die jezelf leuk vindt om te maken en dat mag echt van alles zijn. Gooi al je tekenvaardigheid in de strijd en je zult zien dat tekenen echt leuk is. Alleen het moet echt wel een potloodtekening zijn. Jouw keuze of je het in kleur of zwart/wit gaat doen. Iedereen kan aan deze prijsvraag meedoen van 1 tot 100 jaar.


De tekeningen worden door een deskundige jury beoordeeld bestaande uit:

• Agnes van der Meer (St. Jansdal ziekenhuis)

• Gerdien Beelen (Harderwijkse Zaken)

• Peter Rotering (Multicopy)

• Otto Buttner (OGB Design) en

• Henk Bakker (Potlood tekenaar)


U heeft de tijd tot 1 oktober 2020 om uw tekening (of meerdere) in te zenden. Van de winnende tekening worden onderzetters gemaakt voor de verkoop voor het goede doel van het ziekenhuis St. Jansdal in Harderwijk.


Prijzen die te winnen zijn:

1e prijs: Alle 32 onderzetters van Harderwijk

2e prijs: 20 onderzetters naar keuze

3e prijs: 10 onderzetters naar keuze


De uitslag van de prijsvraag wordt half oktober 2020 bekend gemaakt o.a. via deze website. (0620)

Inzet van tekentalent voor Vriendenstichting

Iedere woensdag staat tekenaar Henk Bakker in de centrale hal van het St. Jansdal ziekenhuis in Harderwijk met zijn prachtige potloodtekeningen en ansichtkaarten. De opbrengst van de verkoop schenkt hij aan Stichting Vrienden van St. Jansdal ten behoeve van kinderprojecten. “Dat kinderen even kunnen vergeten dat zij ziek zijn, daar doe ik het voor!”, vertelt Henk als ambassadeur van de Vriendenstichting.


De ansichtkaarten worden door Henk met de grootste precisie gemaakt. Ik ben dan ook verbaasd dat de inmiddels 81-jarige Henk pas in 2005 is begonnen met tekenen. Eenmaal met pensioen gaf Henk zich op voor een cursus portrettekenen om zijn tekenvaardigheid te verhogen. Tijdens deze cursus kwam zijn tekentalent tot ontwikkeling. “Na de vierde les zei de docent, ‘Henk: jou kan ik niets meer leren’. Ik bleef tekenen en (her)ontdekte tegelijkertijd mijn geboorteplaats Harderwijk, met als resultaat potloodtekeningen met oude stadsgezichten en de visserij als thema.”


Het ontstaan

“Tijdens een van de ziekenhuisopnames van mijn vrouw liep ik door de gangen en trof daar een kindje met een kaal hoofdje. Dat beeld raakte mij enorm en ik zie het nog zo voor mij. Toen ik ging tekenen, wilde ik mijn talent voor het goede doel inzetten. Op een bepaald moment kwam ik in aanraking met de Stichting Vrienden van St. Jansdal en hoorde ik van het project ‘Angst verminderen bij kinderen’. Om de kinderchemokamer kindvriendelijk in te richten, was tienduizend euro nodig. Op dat moment dacht ik terug aan het kindje in de gang en omarmde ik het project.”


Actie tienduizend

“Eenmaal thuis dacht ik ‘Je hebt het wel over tienduizend euro Henk’, als dat maar goed komt! ‘Wat heb je nu toegezegd?’. Maar het is gelukt! In een paar jaar tijd had ik het bedrag bij elkaar getekend en kon de chemokamer kindvriendelijk worden ingericht. Daarna ben ik niet meer met de verkoop gestopt. Met de voortzetting van mijn actie tienduizend heb ik vervolgens geld ingezameld om laptops voor de kinder- en tienerafdeling te kunnen aanschaffen.” En Henk tekende door. Na de laptops kwamen een voetbaltafel, troostcadeautjes, voorlichtingsfilms en andere acties voor kinderen.


Persoonlijke noot

Veel Harderwijkers kennen Henk en andersom. Bij zijn kaartenwinkeltje in de hal komen de verhalen. Henk staat op en pakt een kaart met de tekst ‘Mensen die gezond zijn willen 1001 dingen, mensen die ziek zijn willen maar één ding’. Een passende kaart voor in het ziekenhuis! Hij geeft de kaart mee aan een mevrouw voor haar zieke man. Maar niet voordat hij een persoonlijke noot op de achterkant heeft gezet.


Opnieuw inspratie

Bij Henk thuis hangt één tekening aan de wand: een portret van zijn kleindochter Jolijn. Meer is er in al die jaren niet aan de wand gekomen. Hij verkoopt al zijn tekeningen voor het goede doel. Inmiddels heeft Henk ruim 28.000 kaarten verkocht. Naast kaarten is Henk enkele maanden geleden gestart met de het maken van onderzetters met diverse thema’s, zoals in en om de haven van Harderwijk. Trots showt Henk de onderzetters terwijl hij zegt: “Hoe leuk kan het zijn om tijdens een gezellige avond met elkaar te mijmeren over de tekeningen op de onderzetters?”


Tekenen doet veel met Henk. Door persoonlijke omstandigheden kijk hij niet verder dan vandaag. “Iedere dag is anders en telkens weer kom je voor verrassingen te staan”, geeft hij aan. Henk blijft positief, wat er ook gebeurt.(0320)

Francisca Toes (Communicatieadviseur St. Jansdal)

2019

Het succes van een onderzetter

Het is nog geen half jaar geleden dat ik mijn onderzetters kon en mocht promoten op de boerenmarkt in Hierden ‘’het verhaal kent u”. Zaterdag 16 november heb ik hetzelfde mogen doen bij Palingrokerij Dries v.d. Berg. Groot was de belangstelling. Hartverwarmend waren de gesprekken over deze onderzetters. Ik kreeg vaak te horen dat men de 32 onderwerpen op de onderzetters heel sprekend vond. Het thema is vooral gericht op en rond de haven van Harderwijk. Mooie onderwerpen vanaf de jaren 50 tot heden. Dan denken we bijvoorbeeld aan de Keizerstraat of de Grote Oosterwijck. Of de havendam met karakteristieke  huisjes en de oude visafslag. De gasfabriek op de plek waar nu het gemeentehuis staat. De kom van de haven, met de voormalige fabriek Asbestona. Ook van de afgebrande oude molen op de boulevard uit 1969 is een onderzetter gemaakt.


Kortom, een serie onderzetters waarvan je kunt genieten. De verhalen komen dan vanzelf wel los. Dat is ook het leuke van deze prachtig getekende onderzetters. U kunt zelf naar hartenlust combineren, er is keus genoeg.

Een van de gesprekken die ik had bij Dries sprak mij enorm aan. Een Harderwijkse had voor haar familie in Nieuw–Zeeland al eerder een serie onderzetters gekocht. Ze kwam nu terug om nog een paar setjes te halen om op te sturen, zo blij waren ze ermee. Ook de verkooppunten delen dezelfde mening. Ook zij hebben te maken met soortgelijke verhalen. Dat het zo’n impact zou hebben, daar kun je alleen maar van dromen. Daar ben ik best wel trots op.


Het is pas enkele maanden geleden dat ik mijn eerste onderzetters maakte ,en wat gaat het al goed. Als we in de toekomst, samen met de wederverkopers, net zoveel verkopen als de 28.000 reeds verkochte ansichtkaarten, dan gaan we toe naar een mega succes! En dat alles allemaal in het kader van de Stichting Vrienden van het St.Jansdal. De opbrengst gaat naar het project “Angst verminderen bij kinderen”. In principe probeer ik iedere woensdag van 10:00 tot 16:00 uur in de centrale hal van het St.Jansdal ziekenhuis aanwezig te zijn met mijn winkeltje. Daar sta ik met mijn ansichtkaarten en de onderzetters.

Onderzetters van Oud Harderwijk

Tekenaar Henk Bakker lanceert zijn eigen onderzetters en brengt oude herinneringen weer tot leven. Hoe gezellig kan het zijn om met vrienden, familie of kennissen tijdens een gezellige avond en onder het genot van een heerlijk drankje te kunnen mijmeren over de prachtige tekeningen op de door mij zelf gemaakte onderzetters.


Het is drie maanden geleden, dat ik de eerste dertig onderzetters maakte met acht verschillende  onderwerpen. Inmiddels is de collectie uitgebreid tot 32 stuks prachtige onderwerpen zoals:

 • Twee Harderwijker botters:
  De botters komen, na dagen gevist te hebben, zwaar beladen met vis weer terug.
 • M.S. Kasteel Staverden ca 1950:
  Teruggekeerd vanuit Amsterdam komt het schip de kop van de haven binnenvaren.
 • De haven met gasfabriek ca 1960:
  De gasfabriek stond op de plek waar nu het gemeentehuis staat.
 • Keizersstraat omstreeks 1910:
  Op de achtergrond de hondenkar van een vishandelaar. Deze kar werd iedere dag geladen met vis. Hond en baasje gingen dan naar Hierden en Hulshorst en soms tot Nunspeet om de vis te verkopen. Zij moesten alle vis verkopen, eerder mochten ze niet naar huis. Vijftien kilometer heen en 15 kilometer terug! Dat waren lange dagen.


Zo heeft ieder onderzetter zijn verhaal

Het is ook leuk om te weten dat ik de onderwerpen die ik teken, vaak zelf heb meegemaakt. Dan komen de herinneringen weer naar boven. Deze vertel ik dan ook door aan de mensen die mijn ansichtkaarten en nu ook mijn onderzetters kopen in de centrale hal van ziekenhuis st Jansdal. Ook aan de kinderen heb ik gedacht. Ook zij zullen het leuk vinden om hun eigen onderzetters te hebben. O.a. een prachtige serie van vijf stuks feeën. Ook daar zijn leuke verhalen over te vertellen. Wat mij erg opvalt is dat de interesse van de mensen steeds meer naar het verleden uitgaat. Niet alleen de oud Harderwiekers, maar ook nieuw komende Harderwiekers zijn graag op de hoogte van het verleden.


Ik denk, en weet haast wel zeker, dat de Henk Bakker onderzetters net als mijn 27.000 verkochte geliefde ansichtkaarten, ook de komende jaren hun weg weten te vinden. De opbrengst is bestemd voor de Stichting Vrienden van het St Jansdal ten behoeve van het project Angstvermindering bij kinderen.


De kinderen rekenen op u. (0519)

Harderwijker Henk Bakker verkocht al 28.000 ansichtkaarten voor het goede doel

Dit is het resultaat van tien jaar tekenen van ansichtkaarten. Een jaar of tien geleden installeerde Bakker (1938) zich tijdens de Visserijdag in Harderwijk in de haven om ansichtkaarten te verkopen voor het project ‘Angstvermindering bij kinderen’ in het St. Jansdal Ziekenhuis te Harderwijk.


Diversiteit

“Voor de tekeningen heb ik intussen ruim honderd verschillende onderwerpen gebruikt. Karakteristieke vissersportretten waarbij de weerbarstige en barre leefomstandigheden op het vissersgelaat tot de verbeelding spreken,” aldus Bakker. Zijn collectie omvat prachtige stads- en havengezichten, panorama’s en interessante beroepsgroepen.


“Als men mij toen had gezegd ‘Henk, jij gaat de komende tien jaar 28.000 ansichtkaarten verkopen,’ dan had ik zeker geantwoord: je voelt je toch wel lekker? Maar het is wel gelukt. Wanneer je dit aantal kaarten als een lint over de grond uitspreidt, overbrug je de afstand van Harderwijk naar Zwolle. Het is eigenlijk niet te bevatten, toch? Mijn streven is om nog eens 20.000 kaarten te verkopen, want dat aantal komt neer op het huidige aantal inwoners van onze stad, namelijk 47.000. En dat gaat zeker gebeuren!”


Verkooppunten

Voor de verkoop van zijn tekeningen ging Henk destijds op zoek naar verkooppunten voor zijn kaarten en boekte succes. “Mede dankzij de verkooppunten in de regio, heeft tot dit fantastische aantal verkochte kaarten geleid. Dat heb ik met heel veel plezier gedaan.

Wij allen weten waar we het voor doen, Ik dank oprecht de mensen bij de verkooppunten, maar zeker ook de mensen die de kaarten kopen en versturen. Dit alles in het kader van de ‘Stichting Vrienden van het St. Jansdal’, waar ik al jaren ambassadeur voor mag zijn, en het project ‘Angst verminderen bij kinderen’, nog steeds dat warme hart aan geven.”


Eigen stekkie

Henk Bakker heeft intussen een eigen stekkie in de centrale hal tegenover het restaurant van het St. Jansdal Ziekenhuis. Daar staat hij iedere woensdag om zijn kaarten aan de man te brengen. “Ik ontmoet er veel mensen, vanuit de regio maar ook van ver daarbuiten.

Hier krijg ik vaak te horen ‘Henk, deze kaart vliegt nu de oceaan over, dan zeg ik met een smile op mijn gezicht, ja, daar doen we het toch allemaal voor. Want dankzij deze steun is het gelukt om dit aantal kaarten te verkopen en zodoende iets voor deze kinderen te kunnen doen. Deze kinderen rekenen op U.”


Doorgaan

Gesterkt door dit prachtige resultaat, ontplooide Bakker nieuwe acties zoals voorlichtingsfilms voor kinderen, waarbij zij op hun behandeling werden voorbereid. Verder werd een laptop met webcam gerealiseerd, zodat de kinderen vanuit hun bed met vrienden en school konden communiceren. (0519)

Aanschaf van Robot dinosaurus voor kinderen

Pleo dino kan zieke kinderen helpen. Het spelen met de dino kan stress, angst en verveling tegengaan. Het is ook een afleiding tijdens vervelende onderzoeken en behandelingen, zoals infuus- en bloedprikken, een sonde inbrengen, bloeddruk meten of vernevelen bij benauwdheidsklachten.


Een robot is ook helemaal van deze tijd. De dino reageert op geluiden en aanraking, is dol op knuffelen en laat duidelijk merken of hij verdrietig of blij is. Met de zogenaamde “leerstenen” kun je de dino van alles leren. Als zijn maag knort en hij wordt sloom, geef je hem een blaadje te eten.

Dan knapt hij weer op (maar hij laat eerst nog wel een kleine boer). Hoe snel Pleo volwassen wordt hangt helemaal af van de aandacht die je hem geeft. Pleo is een Camarasaurus die 52cm lang is (en blijft). De technische dienst van het ziekenhuis St Jansdal heeft al een grot voor Pleo gebouwd.


Dankzij de regelmatige bijdrage van Henk Bakker potloodtekeningen en de kerstactie van OBS 't Kofschip uit Zeewolde hebben we dit project kunnen financieren. (0419)

2018

Uitslag prijsvraag tekening van de Vischpoort

Hoeveel uren heeft tekenaar Henk Bakker aan de tekening van "de Vischpoort" van Harderwijk gewerkt? Dat was de vraag. En de winnaar is geworden, Hr. C. Jansen uit Putten. Hij had het aantal van 28 uur goed geraden.

Proficiat! (1218)

Een geweldige spreuk

Deze spreuk kwam ik tegen in een blad.


Wie gezond is, beseft niet hoe gelukkig hij of zij is. Want als je inderdaad even pech hebt in het leven, dan wil je maar één ding: weer gezond worden. Geld is dan niet belangrijk. Laten we met zijn allen ook eens denken aan al die mensen die proberen er weer bovenop te komen.


Misschien door ze wat extra ondersteuning te geven.


Tekenaar Henk Bakker, ambassadeur St. Jansdal Ziekenhuis Harderwijk (0818)

We hebben een winnaar


Hoera.. De ZZP er in zijn prachtige lijst met passe-partout komt te hangen bij de familie Hans Hoorn uit Harderwijk.


Hans kocht zijn lot met het nummer 827.

Van harte gefeliciteerd,


Tekenaar Henk Bakker (0918)


ZZP’er heeft zijn thuis gevonden

Vier maanden heeft de actie geduurd over de loterij van de ZZP’er. Eigenlijk zou de trekking 1 Juni zijn geweest, maar ik vond de teller nog niet hoog genoeg. Namelijk 196 stuks verkochte loten. Maar gezien de belangstelling voor de ZZP’er met zijn prachtige lijst en passe-partout, geschonken door lijstenmakerij “Harderwijk” is de trekking verschoven naar 1 augustus. En dat heeft de teller weten op te voeren naar 425 stuks verkochte loten.


Ik ben ontzettend blij en trots, dat we samen met de onderstaande verkoop punten dit resultaat hebben bereikt. En dat de trotse winnaar met het lotnummer 827 nog heel lang plezier mag hebben van de door mij getekende ZZP’er.


De verkooppunten zijn:

 • Krea Wood lijstenmakerij “Harderwijk”
 • Kwekerij de Stadsweiden
 • Boekhandel De Read Express
 • Bezoekers centrum Staverden

En niet te vergeten iedere woensdag, Henk Bakker met zijn ansichtkaarten in de centrale hal van St. Jansdal Ziekenhuis. (0818)

25.000 ansichtkaarten voor goed doel


Henk Bakker steunt St. Jansdal

Tijdens de Visserijdagen in Harderwijk, een jaar of tien geleden, installeerde Henk Bakker (1938) zich met zijn kraampje in de haven. Hij hoopte zijn allereerste ansichtkaarten te kunnen verkopen voor het project 'angstvermindering bij kinderen' in het St. Jansdal Ziekenhuis te Harderwijk. “Ik had een vijftiental potloodtekeningen met als thema “In en om de haven van Harderwijk” getekend. Van iedere tekening liet ik tien kaarten vervaardigen en aldus wachtte ik enigszins gespannen de verkoop af.” De eerste nieuwsgierige bezoekers bezochten zijn kraampje en daar gingen, tot grote opluchting van Bakker de eerste kaarten van de hand. Aan het einde van de dag had hij alle 150 kaarten verkocht. “Een dag om nooit meer te vergeten.” verzuchtte Bakker en ging met een goed gevoel naar huis. Zijn winkeltje nam hij mee naar exposities, braderieën en markten. Maar hij wilde meer. Hij ging op zoek naar verkooppunten voor zijn kaarten en boekte succes. Verschillende winkels en instellingen verkochten graag zijn kaarten. Het was tenslotte voor een goed doel. Hij breidde vervolgens zijn collectie kaarten naar ruim honderd uit en mede door zijn actie kon de kinderchemokamer in St. Jansdal worden gerealiseerd. Gesterkt door dit prachtige resultaat ontplooide Bakker nieuwe acties zoals voorlichtingsfilms voor kinderen, waarbij zij op hun behandeling werden voorbereid. Verder werd een laptop met webcam gerealiseerd. zodat de kinderen vanuit hun bed met vrienden en school konden communiceren.


Eigen stekkie

Inmiddels heeft Bakker een eigen stekkie in de centrale hal van het St. Jansdal Ziekenhuis gevonden. Daar staat hij iedere woensdag om zijn kaarten te verkopen. "Ik ontmoet er veel mensen, vanuit de regio maar ook van daarbuiten.

Wanneer mensen zeggen geen kaart te willen omdat zij niets met Harderwijk hebben antwoord ik dat een kaart van de Vischpoort juist een mooie herinnering is aan Harderwijk. Van die euro kunnen 't roostcadeautjes' voor de kindertjes op de spoedeisende hulp terechtkomen, en dat helpt nogal eens”. De laatste jaren probeert Bakker het aantal verkooppunten verder uit te breiden. De laatste jaren is er veel gebeurd. Ik dank de mensen van de verkooppunten die de verkoop mogelijk maken, maar ook de gulle gevers die naast het kopen van ansichtkaarten, ook hun donatie deponeren in het kistje bij mijn stalletje. Tenslotte dank ik de regiobladen, waar ik mijn verhalen kwijt kan. Dankzij deze steun is het gelukt om 25.000 kaarten te verkopen om iets voor deze kinderen te kunnen doen. (0118)

HOME

Archief 2020-2019-2018 | Archief 2017-2016-2015 | Archief 2014-2013-2012 | Archief 2011-2010-2009 | Archief 2008-2007-2006